Laatste Nieuws

15. jul, 2018

Beste,

 

Dat de Dodentocht uit zijn voegen barst, weet en ziet iedereen !

Daarom beslisten we eerder al om te werken met alleen nog voorinschrijvingen, online betalingen en een inschrijvingsstop, een maand voor de dag van de wandeltocht zelf. Daarmee hoopten we om het aantal deelnemers te kunnen stabiliseren.

Toen dat aantal vorig jaar weer piekte en tot net geen 14000 steeg, moesten we wel ingrijpen, en beslisten we om voor de eerste keer een limiet te plaatsen. Na intensief overleg, zowel binnenskamers als met de politie, kwamen we op een aantal van 13000.

Uiteraard waren we geflatteerd door het nog steeds grotere deelnemersveld, dat een gevolg moet zijn van onze zeer geapprecieerde Dodentocht, maar tegelijkertijd moeten we telkens terechte kritiek aanhoren over die grote massa en de verwerking daarvan op ons parcours en in onze controleposten. Ook de veiligheid speelt hierbij een grote rol. We sturen nu eenmaal die enorme massa wandelaars de openbare weg op, zowel overdag als ’s nachts. Natuurlijk hebben we een grote ervaring met die aanpak, maar toch stuiten ook wij op een bepaalde grens.

De wandelaars moeten weten dat wij die inschrijvingslimiet ook betreuren maar dat wij dat alleen doen in het voordeel van de deelnemers ! Wij zijn niet op zoek naar meer records maar willen een aangename, uitdagende maar ook veilige organisatie kunnen aanbieden.

Niemand kon vermoeden dat deze limiet al na één maand bereikt zou zijn. De meesten hebben blijkbaar niet gewacht tot het te laat is, en het zekere voor het onzekere genomen.

Dagelijks ondervinden wij nu soms emotionele oproepen om toch nog toegelaten te worden. Dat is natuurlijk onmogelijk. Dat aantal is nu eenmaal gefundeerd op een aantal normen. Eens je die opnieuw zou overschrijden, is het hek van de dam, en moet je terug iedereen toelaten. Wees gerust, het doet ons evenveel pijn aan het hart ! Maar we gaan voor kwaliteit (organisatie), eerder dan voor kwantiteit (wandelaars). En 13000 is al een heel mooi aantal !

Zo wordt dit jaar het hele start-gebeuren herdacht en herwerkt. We vertrekken in 2 groepen vanuit het grote Breeven-domein, passeren maar één keer het centrum van Bornem, we zoeken naar grotere en optimaal ingerichte controleposten, enzovoort, enzovoort.

We weten dat de overgrote meerderheid van wandelaars ons werk en deze nieuwe aanpak steunt en dat doet ook enorm deugd. We doen het tenslotte allemaal nog altijd - als vrijwilliger - voor al die deelnemers.

Van 15 mei tot 15 juli bestaat nog een mogelijkheid om via een ruilsysteem aan een ticket te geraken. Garanderen kunnen we natuurlijk niets. We hopen dat iedereen een plaatsje vindt, en zo niet, dat hij of zij volgend jaar er terug bij kan zijn. Bij de evaluaties in het najaar zal ook blijken of we de goede beslissing hebben genomen, maar dat er iets moest gebeuren, daar blijven we van overtuigd.

Proficiat aan de ingeschreven wandelaars, sorry voor de anderen. En dat is echt gemeend !!!

 

Lang leve de Dodentocht !

Gunter Vergauwen, hoofd-coördinator.                                              André De Clerck, voorzitter.

9. apr, 2017

06/04/2017 eerste donderdag Paasverlof….mooie maar iets frisse wandeldag te Drongen.
Al heel vroeg (06.30 uur)waren de eerste wandelaars al paraat en er zouden er die dag bijna dubbel zoveel starten als vorig jaar…ongeveer 630 deelnemers hebben genoten van het prachtig parcours op zowel de 6, de 12 als de 20 kilometer; waarvoor onze dank aan onze parcoursmeester.
Wij danken ook de eigenaars die ons toegang hebben verleend tot hun domeinen om deze soms anders niet toegankelijke plaatsen in ons parcours te kunnen opnemen en om de wandelaars hiervan te kunnen laten genieten. Verder ook onze dank aan alle medewerkers, zaaleigenaars, leveranciers, ed.….
We moeten ook leren uit onze organisatorische fouten, zo blijkt onze soep steeds maar op te zijn nog voor het goed en wel middag is….vermoedelijk is ze te goed. We kunnen er alleen maar voor zorgen dat we naar de toekomst toe nog meer soep moeten voorzien. Ook op andere punten moeten wij als recent nieuw bestuur nog verbeteringen aanbrengen maar toch mogen we terugblikken op een puike organisatie wat duidelijk bleek uit de zeer vele positieve reacties van de wandelaars op het einde van hun wandeling.
Ik wens iedereen ook al uit te nodigen op onze volgende wandeling en wel op 10 september 2017 met start te Sint Denijs Westrem en waarbij wij weer een groene wandeling beloven langs rustige verkeersvrije wegen.
Dank aan alle deelnemers, medewerkers, enz.
Tot in september.
Danny Finjaer
Voorzitter

enkele foto's hieronder op volgende link:

http://www.ipa-wandelclub.be/430807050

voor de volledige fotoreeks verwijzen we naar onze facebookpagina

https://www.facebook.com/search/top/?q=ipa%20wandelclub 

18. jan, 2017

"""""Op donderdag 6 april 2017"""""

Midweektocht IPA België

 

Wandeltocht door de prachtige natuurgebieden rond Gent, Mariakerke, Drongen en Vinderhoute. Eindafstempeling om 17.00u.

Gemeente Drongen (Oost-Vlaanderen)

Startlocatie

Parochiezaal Luchteren
Gavergrachtstraat 103
9031 Drongen
Oost-Vlaanderen

Starten tussen 08u00 en 15u00

Extra info

  • 6 km
  • 12 km
  • 20 km
  • Minstens één parcours geschikt voor kinderwagens
  • Minstens één parcours geschikt voor rolstoelen
19. sep, 2016

Volgende wandeling  8 oktober 2016

 

 

Kapitein Fremault wandelpad

 

 

 

9810 Nazareth Oost-Vlaanderen - Wandelclub I.P.A. België

 

Parcours grotendeels in natuurlandschap. Je komt er voorbij talrijke bezienswaardigheden en historische aandachtspunten als herdenking aan de hevige gevechten op het gehucht Edemolen in oktober 1914.

  • 6 km
  • 12 km
  • 20 km
Eric Gautier - GSM 0478/24 68 29
 

Startlocatie

CC De Brouwerij
Stationsstraat 3A
9810 Nazareth
Oost-Vlaanderen

Starten tussen 08u00 en 15u00

Minstens één parcours geschikt voor kinderwagens

Minstens één parcours geschikt voor rolstoelen

 

17. sep, 2016

wandeling 11 september 2016 

Mooie natuurwandeling vol afwisseling in Drongen

Geschreven door op 11-09-2016

We waren er ’s morgens al vroeg bij enerzijds om de warmte te trotseren, anderzijds om eventuele regen voor te zijn maar het zou achteraf gezien allemaal best meevallen. Het ritje naar Drongen verliep vlot zij dat de ruitenwissers sporadisch in dienst moesten gesteld worden wegens de miezelregen. In basisschool Klaverdries stonden de medewerkers van wandelclub I.P.A. België klaar om de wandelaars te ontvangen. Ik zag veel groen op de parcourskaarten, ik opteerde voor de 20 km.

De naam wandeclub I.P.A. België doet niet meteen een belletje rinkelen, daarom lijkt wat opzoekwerk aangewezen. Op de site lees ik dat de wandelclub onder de huidige naam ontstaan is eind 2014 en een voortvloeisel is uit de gelijknamige wandelclub welke in 2014 zo goed als verdwenen was. I.P.A. staat voor International Police Administration. ‘ Servo per Amikeco’ ... Service door middel van vriendschap, dat is het motto. Dienst omdat zonder inzet er geen vriendschap is. En zonder vriendschap, zou er geen IPA zijn. De Belgische afdeling hier in Gent probeert om o.m. via wandeltochten sympathie te werven. Ook al doet de naam iets anders vermoeden, de tijd van een select groepje is verleden tijd. Men staat open voor elke actieve wandelaar zonder onderscheid van leeftijd, geslacht noch religie. De club organiseert per jaar drie wandelingen hoofdzakelijk in het Gentse. Wat ons vooral interesseert is de bedoeling om zoveel als mogelijk verharde wegen te vermijden en ons te laten genieten van het natuurschoon dat de streek te bieden heeft. De Bourgoyen, de Leie en de Blaarmeersen kregen de hoofdklemtoon in de wandeltocht van vandaag.
            

Drongen is geen gemeente op zichzelf, het is een deelgemeente van de provinciehoofdstad Gent. Drongen ligt aan de Leie, ten westen van het stadscentrum en is wat oppervlakte betreft de grootste deelgemeente van Gent, qua inwonersaantal staat zij op een vierde plaats. Dat Drongen aan de Leie ligt, kwamen we snel ondervindelijk te weten. Het duurde niet lang vooraleer we al eens een glimp mochten opvangen van deze waterloop toen we uit de Hoge Lakendreef kwamen. Het vontpad is een smal onverhard weggetje dat krommend langs de rivier loopt. De jachten die er aangemeerd liggen laten vermoeden dat de watersport hier een belangrijke plaats verworven heeft. Het Romeins Pad is een heerlijk stukje kasseiweg omzoomd door bomen. De Keiskantstraat is nog zo’n vertraagde weg. We duiken een eerste keer onder de spoorweg, het zou niet de laatste keer zijn. Na 7 km kwamen we opnieuw op de vertrekplaats als einde van de eerste lus, hierna kwam het parcours van de 13 km.

Het ging al spoedig naar het centrum langs het Drongenplein. Hier bevindt zich het herdenkingsmonument voor de oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Het beboomde dorpsplein is als monument beschermd net als de Sint-Gerolfkerk. Het is moeilijk om het volledige gebouw te zien maar de toren is in ieder geval opvallend. De toren is het enig overblijfsel van een eerdere kerk van de Oude Abdij van Drongen, hij is 49 m hoog en rust op een vierkante basis waarop zes achthoekige verdiepingen volgen bekroond met een peperbusvormige bekleding. De toren dankt hieraan zijn bijnaam, de pepermolen. De toren kreeg zijn huidige vorm tussen 1732 en 1734, nadat zijn voorganger in 1727 door blikseminslag verloren ging. Deze neo-Griekse kerk werd ontworpen door de Gentse architect F. Cardon. De kerk is gewijd aan de martelaar Gerulfus. Het bijbehorende kerkgebouw dateert uit 1859 en is nooit als abdijkerk in gebruik geweest. Even voorbij de toren stappen we een oude brug over, naast een brug die nieuw lijkt en nog afgesloten blijft. 
       
Alweer komt een stukje Leie in zicht, de autoweg is nooit veraf maar we bewandelen een rustig stuk tot we aan het info-bord Blaarmeersen komen. Het Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen is een groene parel aan de Gentse Watersportbaan, vlakbij het historisch stadscentrum van Gent. Het park is een oase van rust maar kwam een week terug ongunstig in het nieuws met het overlijden van de ontbeerde tiener die gevonden werd in zijn tentje. Het was heerlijk vertoeven op de krommende onverharde wandelwegen doorheen het park langs het water. Het recreatiegebied is 100 hectare groot. Het ligt langs de Ringvaart, de Leie en de Watersportbaan. Het is een groengebied met bosjes, ligweiden en wandelwegen rond een centrale vijver met een strand en sportinfrastructuur. De Blaarmeersen heeft zich sterk op sport gericht. Onder meer Topsporthal Vlaanderen bevindt zich bij het gebied. De Watersportbaan was het eerste complex dat de overige sportaccommodaties een plaats gaf op de kaart van Gent. Bij het verlaten van de Blaarmeersen gaat het naar rechts alwaar we alweer een brug oversteken, deze keer de Europabrug. Het gaat richting rustpost, gevestigd in het gebouw van de ‘Broeders van Liefde’, het Sint-Paulusinstituut. 13 km heb ik afgelegd, resteert mij nog 6,8 km tot het einde.

Het laatste stuk loopt voornamelijk langs de Leie. We hebben ook een stukje van het natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen achter de rug ofschoon ik me niet kon oriënteren gezien info-bordjes ontbraken. Dat hier een watersportbaan aangelegd werd moge duidelijk zijn, niet minder dan vijf roeiverenigingen zijn hier actief. We zien dan ook enkele kanovaarders. Een mooi stukje natuur valt te bewonderen aan de Krommehambrug. Langs de Afsneesedijkweg is het genieten van voorbijvarende plezierboten bemand door toeristen. De flora langs de bermen komt volop aan haar trekken halverwege september. Het veer Afsnee ligt er werkloos bij. De Dijkweg is een ander stukje rustige wandelweg langs de Leie. Zo gaat het stilaan naar het einde toe want de ‘Pepermolen’ en de oude houten brug komen alweer in zicht. Einde van een zeer genietbare wandeling vol afwisseling met veel natuur. Parcoursuitstippeling, bepijling en organisatie waren verzorgd en af. Deze organiserende wandelclub verdient alle krediet en meer deelnemers op zijn volgende organisatie. Ook al is de wandelclub in zijn nieuwe vorm tamelijk nieuw en een stuk onbekend, meer dan ooit geldt hier ‘Onbekend maakt onbemind’. We wensen de club alle succes toe in de toekomst.

Verslag: Frans D'Haeyere
Volledige fotoreportage op facebookpagina IPA wandelclub

 https://www.facebook.com/pg/IPA-wandelclub-1088115617969850/photos/?tab=album&album_id=1088139417967470